Városlista
2020. április 10, péntek - Zsolt

Hírek

2020. Március 26. 15:35, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Virtuális bábkiállítás látható az OSZMI honlapján

Virtuális bábkiállítás látható az OSZMI honlapján

A különböző bábtechnikákat bemutató, interaktív virtuális kiállítás látható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) honlapján.

A virtuális kiállítást az OSZMI pécsi „Kifordítva. Mesés bábtechnikák” című időszaki tárlata és az „Egy bőröndnyi báb. Papírbábszínházi foglalkoztató” című kiadványa alapján állították össze.

Az OSZMI a március 21-i bábszínházi világnap alkalmából létrejött új virtuális bábkiállítását felnőtteknek és gyerekeknek is ajánlják – olvasható az intézmény csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a tárlatot végignézve az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen bábtípusok vannak, mi az a gapit vagy a stucni.

A pécsi „Kifordítva. Mesés bábtechnikák” című tárlaton az ismertető szövegeken túl Lellei Pál bábkészítőmester szerkezeteivel kipróbálható módon mutatták be a különböző bábtechnikákat. Minden fejezet végén Remsey Dávid Vitéz László figurájával jelzik azt a pontot, ahol valamilyen interaktív kitekintő, kipróbálható érdekesség található. A kiállítás az alábbi oldalon érhető el.

A virtuális bábkiállítás készítői között van Lovas Lilla, Remsey Dávid, Simándi Katalin, Sipőcz Mariann és Somogyi Zsolt. A képeket a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtárából és Lellei Pál Bábkészítés című könyvéből válogatták. A műtárgyfotókat Szebeni-Szabó Róbert készítette.

Az OSZMI közleményében kitérnek arra is, hogy a Herceg a vasfüggöny mögül című kiállítás, amelynek megnyitóját április 18-án tartották volna, a kialakult helyzet miatt nem nyílik meg.

A címlapfotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 10. 19:57, péntek | Helyi

Megújultak a könyves szekrénykék a városban

Megújultak Kiskunfélegyházán az Olvaslakok, Vereb Zoltán szobafestő-mázolónak köszönhetően.

2020. Április 10. 13:47, péntek | Helyi

Mentőhelikopter vitte el a súlyosan megsérült biciklist

Egy kerékpáros súlyosan megsérült, amikor kihajtott egy autó elé, ami elütötte a Szentesi hídnál.

2020. Április 10. 11:28, péntek | Helyi

Már a dohányboltok is bezárnak 15 órakor

Rövidül a dohányboltok nyitvatartása. 15 órakor be kell zárniuk a trafikoknak.

2020. Április 10. 11:25, péntek | Helyi

A biztonságos sonkafőzés lépései

Az ünnep közeledtével részletes útmutatót készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez, belefoglalva a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket is.