Hírek
2013. November 16. 09:00, szombat |
Életmód
Forrás: - Adrienn -
Vitamin ABC 8. - E-vitamin

Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik.
Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.
Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek.
Mihez szükséges?
Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
Öregedési folyamatok gátlásához
Egyes feltételezések szerint a nemi működéshez.
Mennyi szükséges belőle?
Az E-vitamin szükségletét milligrammban(mg) mérik.
Fél évesnél fiatalabb – 3 mg
7-12 hónap – 4 mg
1-3 éves – 5 mg
4-6 éves – 6 mg
7-10 éves – 7 mg
11-14 éves – 8 mg
15-18 éves – 12 mg
19-30 éves – 12 mg
31-60 éves – 12 mg
60 év felett – 12 mg
Más jelölést is szoktak alkalmazni, a tokoferolekvivalenssel és az NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit) jelöléssel is találkozhatunk. 1 mg tokoferolekvivalens, tehát 1 NE E-vitamin egyenlő 1 mg úgynevezett d-alfa tokoferollal vagy 10 mg d-gamma-tokoferollal.
Hiányállapotok:
Idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.
Túladagolás:
Az E-vitamin igen nagy dózisban is csak kevéssé toxikus.
A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E-vitamin szükségletet.
Miben található meg?
- Növényi olajok: napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj,
- Búzacsíra és az egyéb gabonacsírák
- Zöld növények
- Állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 12. 07:21, péntek | Életmód
Balatoni Katalin: az iskola a tudásé, nem a politikáé
Az iskola a tudásé, nem a politikáé – hívta fel a figyelmet Balatoni Katalin miniszterelnöki biztos a Facebookon csütörtökön.
2025. Szeptember 11. 07:21, csütörtök | Életmód
Sodró Eliza kapta idén a Kaszás Attila-díjat
Sodró Eliza kapta meg idén a Kaszás Attila-díjat - olvasható a Radnóti Színház Facebook-oldalán, ahol gratulálnak társulatuk tagjának az elismeréshez.
2025. Szeptember 10. 07:41, szerda | Életmód
Ügyességi és gyorsasági lovasprogramokkal is várja a közönséget a Nemzeti Vágta
Ügyességi és gyorsasági lovasprogramokkal várja a közönséget a Nemzeti Vágta, amelynek háromnapos futamain több mint 100 lovas indul október első hétvégjén Szilvásváradon.
2025. Szeptember 09. 07:26, kedd | Életmód
Tíznapos országjárásra indult az első születésnapját ünneplő Csukás Meserádió
Tíznapos országjárásra indult az egyéves születésnapját ünneplő Csukás Meserádió; a turné Veszprémből indult hétfőn, ahol játékos programok, köztük a közmédia munkatársainak meséi várták az óvodás korú gyerekeket.