Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Március 25. 08:31, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Webkamera követi majd a félegyházi madárcsalád életét

Webkamera követi majd a félegyházi madárcsalád életét

Az országban egyedülálló félegyházi Madárbarát Klub hét éve működik. Tagjai a napokban tartották évindító megbeszélésüket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Meizl Ferenc klubvezető a találkozón elmondta, egyre több félegyházi intézmény csatlakozik a klub madárvédő tevékenységéhez. A Kossuthvárosi Óvoda – élén Timafalvi Lászlónéval – több éve példamutató nevelőmunkával nemcsak a gyerekeket, de a szülőket is igazi madárbaráttá tette. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) helyi csoportjának támogatásával két alkalommal 40-40 madár­odút készítettek és helyeztek ki a szépen fásított óvodaudvarra és a közelmúltban létesült Picinke kertbe.

A város másik hivatalosan is madárbarát intézménye a Kossuth Lajos Szakképző Iskola, ahol Pető Károly tanár vezetésével számtalan madár­odút készítettek és helyeztek ki a diákok az iskola udvarán – részletezte beszámolójában Meizl Ferenc.
Hasonlóan lelkes madárbarátok a Platán Utcai Általános Iskola diákjai és tanárai is, akik Szunyi Anikó igazgató­helyettes vezetésével folyamatosan részt vesznek a téli madáretetésben.

A madárbarát klub vezetője beszámolt arról is, hogy a vándorsólyom lett az év madara, amely több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon. Az MME a húszéves évfordulóra emlékezve szenteli a világ leggyorsabb madarának 2018-as évet.
A klubvezető idei terveikről is beszámolt. Elmondta, Udvardi Istvánnal, a szentesi madármentő állomás munkatársával közösen webkamerát helyeznek ki a Közelszőlői Pihenőpark egyik madárodújába, hogy az érdeklődő gyerekek bepillantást nyerjenek egy madárcsalád titkaiba.

Meizl Ferenc arról is beszélt, hogy áprilisban a szintén madárbarát Móravárosi Óvodába járó gyerekekkel és szüleikkel ötven madárodút készítenek, melyeket haza is vihetnek, hogy otthonukban is folytathassák a madármegfigyelést. Májusban pedig, a madarak és fák napján a Péteri-­tóhoz kirándulnak, ahol a Vöcsök tanösvényt végigjárva megismerhetik a gyerekek a tó gazdag állat- és növényvilágát.

Forrás: BAON

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA