Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Január 14. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Eltűnnek a tejtermékek az étrendünkből?

Eltűnnek a tejtermékek az étrendünkből?

Bár a tej és tejtermékek az egészséges étrend alapját képezik, a naponta ajánlott fél liter alig több mint felét fogyasztjuk csupán.

A magyar fogyasztást legalább az 1987-es szintre kellene visszaemelni.

"Erő, izom, tejet iszom!", "Nem lehet megunni!" - talán sokaknak ismerősek lehetnek a rendszerváltás előtti, tejfogyasztásra ösztönző reklámok. Az akkor még teljesen állami kézben lévő magyar tejipar számos kampányt indított a lakosság tejfogyasztásának ösztönzésére. Ezeket a termékeket sikeresen be is tudták illeszteni a táplálkozási szokások közé_ 1987-ben körülbelül 200 liternyi tejterméket fogyasztott a magyar átlag évente.

Napjainkban már közel sem ennyire rózsás a kép: az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2014. évi adatai alapján naponta mindössze 246 gramm tejterméket fogyasztunk évente, ami éves szinten a rendszerváltás előtt mért adag kevesebb mint fele. Ráadásul 2009-ben még 259 grammot mértek, a fogyasztás így folyamatosan csökken.

Mégis meg lehet unni?
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2016-ban adta ki átfogó, összmagyar lakosságra mért táplálkozási ajánlását Okostányér néven. A kimutatás a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak milyen arányban kellene a tányérunkra kerülnie. Számításuk szerint a 19-60 év közötti férfiaknak és nőknek 800, idősebbeknek pedig 1000 mg kalciumot kellene fogyasztaniuk naponta.

Az ideálisnak tekintett 800-1000 helyett az átlagos magyar fogyasztás mindössze 721 milligramm. Ez az érték a csontritkulás szempontjából jobban veszélyeztetett nők körében még ennél is alacsonyabb, átlagosan 689 mg. Ez különösen riasztó annak fényében, hogy a becslések szerint egymillió magyart érintő betegségről beszélünk, akik kétharmada nő - hangsúlyozta Dr. Sarkadi Nagy Eszter, az OGYÉI Táplálkozástudományi Osztályának vezetője.

Kalciumbevitelünk jelentős hányadát a tej és a tejtermékek biztosítják, amelyek emellett még számos, szervezetünk működéséhez elengedhetetlen vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. Hogy a szükséges vitaminmennyiséget biztosítsuk, legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, például joghurtot vagy sajtot kellene fogyasztanunk.

"Tudományos kutatások erősítették meg, hogy rendszeres fogyasztásuk 15-20 százalékkal csökkenti például a vastagbélrák előfordulásának gyakoriságát. Néhány évvel ezelőtt pedig arra mutattak rá, hogy a savanyított tejtermékek, főként a joghurt fogyasztása akár a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását is mérsékelheti. Bár még nem vagyunk minden adat birtokában, feltételezhető, hogy ez a tejtermékek vitamintartalmának és a probiotikumoknak köszönhető" - mondta el Antal Emese dietetikus-szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője az egyesület tejfogyasztással kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

A dietetikus éppen ezért hívja fel a figyelmet a tej és a tejtermékek mindennapi fogyasztására is: a napi fél liter tejnek, tejterméknek megfelelő ajánlás elérésében sokat jelenthet az is, ha mindennap eszünk egy pohár joghurtot, például reggelire. Napközben tápláló és frissítő lehet néhány szelet sajt, este pedig egy pohár tejjel zárhatjuk a napot. A tejek és a tejtermékek között érdemes az alacsonyabb zsír- és cukortartalmúakat választani, amelyek jobban illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe - tanácsolja végezetül a dietetikus.

Címkék: tejfogyasztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok