Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Május 05. 11:12, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Emuból is jeleskednek a mezgés diákok

Emuból is jeleskednek a mezgés diákok

Óriási lehetőség tárult a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Húsipari Tanüzemének diákjai elé. Egy emu tenyésztő jóvoltából a tanvágóban 5 db emu került kés alá.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Húsipari Tanüzeme bérvágással már régóta az állattenyésztők rendelkezésre áll. Vágnak sertést, szarvasmarhát, sőt szürke marhát és bivalyt is. Ezúttal egy emu tenyésztő kereste fel kérésével az iskola igazgatóját Rózsa Pált, aki természetesen örömmel állt a kihívás elé.

A hatósági állatorvos engedélyezését követően pedig ma (május 5-én) meg is érkeztek az óriási madarak a tanvágóhídra. Az üzem felszereltsége megfelelő, mert a felfüggesztéssel történő véreztetés megoldott. A vágást követően a madarak nyúzása és részeire bontása következik, majd a végtermékek elszállítását és értékesítését a tenyésztő végzi – tudtuk meg Rózsa Páltól a mezőgazdasági iskola igazgatójától. Elárulta azt is, hogy már folynak a tárgyalások a Mezgé Mintaboltban történő értékesítés ügyében is. Hiszen mindenképpen kuriózum lenne, ha az iskola minta szaküzletében a polcokra kerülhetne emu hús és egyéb készáru termék.

A vágás folyamatát tekintve mind a diákok, mind pedig a szakoktatók élvezték a különleges feladat kivitelezését, melyet Dénes Zoltán szakmai oktató vezetésével végeztek.

Magyarországon az emu tenyésztése elég rövid múltra tekint vissza. Az emut, mint haszonmadarat az 1970-es évek végén hozták Új-Zélandról hozták Magyarországra és azóta, elszórt állományokban tartják országszerte. Az emu hasznosítása minden eddig ismert baromfifajhoz képest igen sokrétű, noha baromfi fajnak még egyáltalán nem nevezhető. Természetes, hogy a faj hasznosításának megítélésében elsőrendű szerepet kap a hústermelés.

Az emu húsa óriási távlatokat mutat fel a reformkonyha és az igényes húsfogyasztás számára, hiszen a kinyerhető hús- noha tipikusan a vörös húsok közé tartozik-, koleszterinben meglehetősen szegény. „Hasznos” koleszterin tartalmát tekintve viszont elmondható, hogy tápanyagokban rendkívül gazdag. Az emuhús kulináris szempontból is igen értékes, mivel könnyen elkészíthető és számos ételféleség alapjául szolgálhat. A hagyományos magyaros ízektől egészen a nemzetközi konyha ízvilágáig hasznosítható az emu hús, hiszen az állati zsírszövet az izomrostok közé épül be, ami a húst megfelelően porhanyóssá, könnyen süthetővé, illetve fõzhetővé teszi.

A hasznosítás másik lényeges területe a kopasztott, és nyúzott emubőr. Az emu bőre egyike a legfinomabb, legjobban feldolgozható, lágy, és dekoratív bőrféleségeknek. Éppen e tulajdonságai miatt a bőripar hagyományos gépi technológiái nem tudnak mit kezdeni ezzel az alapanyaggal. Az emubőrt kizárólag kézi kidolgozással, finom, míves technológiával érdemes megmunkálni. Ettől kezdve az emubőrből előállított termékek jóval nagyobb értéket képviselnek.
Az állat tolla szintúgy, mint a bőre felhasználásra kerül, mint a divatcikkek díszítő eleme. Bár a strucctollhoz képest a díszítő értéke csekély, a kuriozitása okán mégis kedvelt elem a jelentősebb divattervezőknél.

Végül, ám nem utolsóként említést kell tenni az emu-olajról, amely az emu- termékek második leginkább jelentős részét adja. Az emu- olaj (melyet a gyakorlatban emuzsír-ként emlegetnek) főként a kozmetikai iparban mutatott jelentősége szerint fontos végtermék. Az emuzsír-alapú készítmények elsősorban bőrregeneráló hatásúak, nem elhanyagolható a ránctalanító hatásuk, illetve a bőr fehérjepótlásában, és hidratálásában kifejtett szerepük sem.

A rendkívül sokoldalú felhasználása miatt érthető, hogy egyre többen adják fejüket emu-tenyésztésre. Az állatok táplálkozását tekintve főként növényeken élnek. Növényeket, füvet és gyümölcsöket fogyasztanak, de a hernyókat és a szöcskéket is megeszik. Az őshonos növények mellett a betelepített növényeket is fogyasztják. A táplálék megőrléséhez segítségképpen 40-50 grammos köveket, néha faszenet is lenyelnek. Napjában egyszer isznak, de szükség esetén akár napokat is kibírnak víz nélkül. A fiatal példányok inkább rovarokat és más gerincteleneket esznek, de egyre több növényt is fogyasztanak, míg végül inkább növényeken élnek. A táplálék összetételére az évszakok is hatnak. A tanvágóra beszállító tenyésztő annyit elárult a kulisszatitkokból, hogy 18 hónapos korukban érik el a vágósúlyt, ami kb. 45 kg (bruttó) súlynak felel meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok