Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. December 13. 13:55, szombat | Helyi
Forrás: -Szerk.-

Kortalan értékőrzés – plakátkiállítás nyílt a múzeumban

Kortalan értékőrzés – plakátkiállítás nyílt a múzeumban

Kiállítás nyílt ma (december) a Kortalan Értékőrzés című pályázatra beérkezett munkákból a Kiskun Múzeumban.

Kiállítás nyílt ma (december) a Kortalan Értékőrzés című pályázatra beérkezett munkákból a Kiskun Múzeumban. Köszöntőt mondott Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, a tárlatot Nyitray András, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár képviselője ajánlotta az érdeklődő közönség figyelmébe. A díjakat Dongó József önkormányzati képviselő, a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság alelnöke és Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója adta át a legkiválóbbnak ítélt plakátok készítőinek.

Nyitray András köszöntőjében kiemelte a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság munkáját. Elmondta, tevékenységük országos szinten is példaértékűnek számít. Kiskunfélegyháza városa négyszer több javaslatot tett az értékek tekintetében, mint a megye második, utána következő települése. Külön elismerést érdemel, hogy munkájuk során nagy figyelmet szentelnek a kevésbé ismert értékek felkutatásának is.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata célul tűzte ki, hogy a Hungarikumok Gyűjteményében, a Nemzeti Értéktárban és a Kiskunfélegyházi Értéktárban szereplő és a jövőben felvenni kívánt értékeket minél szélesebb körben népszerűsíti. A Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság az értékgyűjtés, valamint az értékőrzés folyamatába minél több személyt kíván bevonni, ezért olyan programot indított, mely megmozgatja a település fiataljait és információkkal látja el őket. A Kortalan értékőrzés című programot a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság által nyújtott pályázati támogatásból valósítja meg a helyi Értéktár Bizottság.

Hungarikum ABC néven előadás sorozat indult a település iskoláiban, ahol megismertették a diákokat az értékgyűjtés folyamatával, a jogszabályi háttérrel, a javaslattétel folyamatával, valamint a már hivatalosan is nemzeti értékké nyilvánított értékekkel.

Az előadás sorozatot követően a fiatalok váltak aktív féllé, hiszen megismerve az értékgyűjtés folyamatát, valamint a már elismert nemzeti értékeket, lehetőségük nyílt egy-egy érték kreatív feldolgozására, bemutatására. A pályázat általános iskolák, valamint középiskolák részére került kiírásra, a diákok munkáját az iskolák rajztanárai segítették. Nem egyéni munkákat vártak, hanem 3-4 fős csoportok nevezését, így erősítve a közösségeket, a közösségben végzett kreatív munkát. A diákok által készített plakátokat a bizottság egységes formában elkészítette, és a beérkezett plakátokból nyílt kiállítás a Kiskun Múzeumban. A kiállítást több helyen tervezik felállítani, a pályázatban résztvevő összes iskolában, valamint a település intézményeiben. A vándorkiállításnak köszönhetően nagyobb célközönséghez jutnak el értékeink. A pályázaton legkiemelkedőbb munkát benyújtó csoportokat egy kirándulással jutalmazzák.

A Kortalan Értékőrzés című pályázat díjazottjai:

Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium:

Kara Mónika, Hachbold Petra, Festő-Hegedűs Bernadett
Cserkó Cintia, Sárközi Edina, Sebők Petra

Felkészítő tanár: Görögné Tarjányi Katalin

Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola Platán Utcai tagintézménye:

Biczók Panna, Farkas Nikolett, Retkes Hanna

Felkészítő tanár: Tarjányi Xénia

Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola:

Csordás Noémi, Rózsa Melinda, Csőke Nóra
Vas Bianka, Lőrincz Zsófia, Sikár Evelin

Felkészítő tanár: Fantolyné Makány Ildikó

Móra Ferenc Gimnázium:

Lantos Réka, Tóth Mónika, Koczák Béla
Lovas Laura
Bense Marcell, Rádi Dóra, Pellegi Nóra

Felkészítő tanár: Szabó Ildikó

Kiskunfélegyházi Darvas József Általános Iskola:

Serfő Gréta, Fodor Szandra, Fábián Vanessza
Gulyás Réka, Gondi Tünde, Kecső Dóra

Felkészítő tanár: Zsibritáné Kasai Ildikó

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: