Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Január 14. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Nyert a snecik réme

Nyert a snecik réme

Ebben az évben a laikusok számára talán ismeretlenebb halat ünnepelünk. Az Év Hala internetes szavazáson ugyanis a többség a balinra voksolt.

Több névvel is illetik a magyar nyelvterületen, így például őnnek, ragadozó őnnek, rabló keszegnek, fenekeszegnek, kapókeszegnek, villámkeszegnek szintén emlegetik. Nos, e soknevű – és szavazásnyertes – halunkat érdemes jobban is megismerni.

A Magyar Haltani Társaság már évek óta szervezi az internetes szavazást, hogy melyik legyen a következő esztendőben az Év Hala.

Most a balin mellett a domolykó és a kövi csík szállt versenybe (tavaly a sokkalta ismertebb szürke harcsa győzött).

Azért is jó választás, mert a balin (Leuciscus aspius) igen érdekes hal: keszeg létére ragadozó életmódot folytat. De még milyen keményen ragadoz: a tavak és folyók felszíni rablásainak többségéért felelős! Vadul tör a kisebb halrajok közé, főként szélhajtó küszt, azaz snecit zsákmányol. Bármilyen furcsa, egyetlen fogat sem találunk a szájában. Külsőre is keszegnek tűnik, méghozzá a nagyobb fajtából: a balin akár egyméteresre is megnő, bár zömmel az 50–70 centis példányok kerülnek horogra, hálóba. Ugyanakkor sokat mondó adat, miszerint a magyar horgászrekord 10,54 kilós, amit 1991-ben fogtak ki.

Elég nagy a szeme, jól lát. Teste lapos, orsó alakú, kimondottan a gyors, robbanékony úszást szolgáló formájú. Fejlődése érdekes: kisebb, félarasznyi koráig még a küszcsapatokkal együtt planktonon él, majd ahogyan növekszik, úgy vált át a kisebb, majd nagyobbacska halakra.

Horgászata izgalmas és sokrétű, mivel műcsalival, halszelettel, élő hallal a fenéken és sodrásban egyaránt várhatjuk a kapását. Bevágás után erőteljes kitörésekre kell számítani, de aztán elég gyorsan megadja magát még a nagyobb példány is. Húsa igen finom, bár szálkás. Sütve szaftos marad, ízletes, zamatos.

A balin rendkívül érzékeny a szennyeződésekre és a környezetében bekövetkező változásokra. Ennek ellenére szinte egész Európában megtalálható, hazánk területén őshonosnak tekintjük. Elsősorban a nagyobb folyóvizek lakója, ahol a márnazónától egészen a torkolatig megtalálható.

A címlapfotón a dévérkeszeg balra, a balin jobbra fent látható - Fotó: Komka Péter, MTI

Címkék: év hala, balin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok