Hírek
2024. Március 13. 09:28, szerda |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
Ezért kerüld a mesterségesen édesített italokat
A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők egy újabb káros hatására világít rá egy kutatás.
A mesterségesen édesített italok növelhetik a pitvarfibrilláció kockázatát egy új tanulmány szerint - írja a VeryWellHealth.com.
A vizsgálat során 201 856 személy 10 évnyi adatait elemezték. Azoknál, akik hetente legalább 2 liter mesterségesen édesített italt ittak, 20%-kal nagyobb volt a kockázat a pitvarfibrilláció kialakulására. Ugyanennyi cukorral édesített ital fogyasztása esetén 10%-kal nőtt a probléma előfordulásának esélye.
A pitvarfibrillációhoz a magas vérnyomás, az elhízás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is hozzájárul, és a kor előrehaladtával is növekszik a valószínűsége. Súlyosabb eseteben stroke-hoz, szívleálláshoz és vérrögökhöz is vezethet.
Bár ez a kutatás nem bizonyítja azt, hogy a mesterséges édesítőket tartalmazó üdítők pitvarfibrillációt okoznak, azt már több kutatás is alátámasztotta, hogy az egészségre számos káros hatásuk van, például szívproblémákat okozhatnak.
Egy természetes cukrot tartalmazó üdítő szerencsésebb választás lehet: a mostani kutatás szerint azoknál, akik heti egy liter 100%-os gyümölcs- vagy zöldséglevet isznak, a pitvarfibrilláció kockázata 8%-kal csökkent.
A 100%-os gyümölcslevek C-vitaminban és antioxidánsokban gazdagok, amik pedig az alacsonyabb vérnyomással, kevesebb oxidatív sresszel, és kevesebb gyulladással hozhatók összefüggésbe - mondta Dr. Lena Beal szív-és érrendszeri dietetikus a portálnak. Mindezek valóban a pitvarfibrilláció alacsonyabb kockázatával járhatnak, de további kutatásokra van szükség ezen a területen. A 100%-os gyümölcslevek ugyanis akár ugyanannyi cukrot is tartalmazhatnak, mint a mesterségesen édesített üdítők.
Figyeljünk az életmódunkra!
A gyümölcsök önmagukban történő fogyasztása ugyanakkor jobbat tesz a szív egészségének, mint a 100%-os gyümölcslevek. Ez a rosttartalmuk miatt van, amelyek segíthetnek a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében.
Dr. Larry Chinitz kardiológus szerint a tanulmány azért találhatott összefüggést a 100%-os gyümölcslé és a pitvarfibrilláció alacsonyabb kockázata között, mert azok, akik a mesterségesen édesített italok helyett a gyümölcslevet választják, valószínűleg más döntéseikben is tudatosabbak.
Bár a pitvarfibrilláció kialakulásához olyan tényezők is hozzájárulhatnak, amelyekre nincs ráhatásunk (a kor, a genetika, fertőzések), de az életmódunkkal is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a kialakulásának esélyét. Ilyenek például a stressz csökkentése, a fizikai aktivitás, az egészséges testsúly megtartása, az alkoholfogyasztás visszafogása, valamint a dohányzás abbahagyása.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 13. 21:42, csütörtök | Helyi
Tanzánia - a nyomor és a luxus két arca
Kiskunfélegyházi és szolnoki fotósok alkotásaiból nyílt kiállítás Budapesten.
2025. November 10. 15:15, hétfő | Helyi
Gizike nénit 90. születésnapján köszöntötték
Horváth Józsefné, Gizike néni a hosszú élet titkát így foglalta össze: „Hittel, szorgalommal és tisztességgel éljük az életünket, és akkor minden megadatik, ami a földi léthez szükséges.”
2025. November 10. 12:23, hétfő | Helyi
A Platán Iskola tanulói országos sikert értek el az Apáczai-pályázaton
A győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán és Társadalomtudományi Kara Apáczai Csere János születésének 400. évfordulója alkalmából versíró és képzőművészeti pályázatot hirdetett.
2025. November 10. 10:17, hétfő | Helyi
Adventi kézműves kiállítás a Móra Ferenc Művelődési Központban
A Móra Ferenc Művelődési Központ idén is szeretettel várja az érdeklődőket Adventi kézműves kiállítására, ahol egyedi, kézzel készült díszek, ajándéktárgyak és ünnepi dekorációk sora fogadja a látogatókat.
