Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Szeptember 29. 11:19, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Régi fajták, új körülmények

Régi fajták, új körülmények

A sárga, a kendermagos és a fogolyszínű magyar tyúkkal kísérleteznek.

A hazai őshonos állatfajokra alapozott kisállattenyésztés fejlesztését tűzte ki célul a Lab-Nyúl Kft., a Haszonállat-génmegőrzési Központ, a Kaposvári Egyetem és a V-95 Kft. alkotta konzorcium.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap által hazai forrásból támogatott munka 2013. december 1-jén kezdődött. Fő célja a régi magyar tyúk-, pulyka- és nyúlfajták, valamint egyes halfajok újra bevonása a termelésbe, s ezáltal a félintenzív körülmények között várhatóan nagyobb mennyiségű és minőségi termék-előállításra alkalmas genotípusok létrehozása. A munka során feladat az olyan a tartás- és takarmányozási technológiák kialakítása, melyek révén a különleges minőségű termékek előállítása ellenőrzött, akár minősített ökológiai termelésben is lehetővé válik.

A régi magyar baromfi- és nyúlfajták hosszú időn keresztül adaptálódtak a hazai környezeti viszonyokhoz, felhasználásukkal olyan keresztezések állíthatók elő, amelyek a piacon található egyéb – elsősorban extenzív tartásra alkalmas – fajtákhoz képest várhatóan sokkal alkalmasabbak lesznek a nagyobb mennyiségű hús előállítására félintenzív, de akár extenzív körülmények között is. Nem utolsósorban a minőségük is megközelítheti a hagyományos, hungarikumként számon tartott termékekét.

A projekt része a különböző keresztezésekből származó genotípusok termékminőségének vizsgálata is, aminek egyik eleme a végső felhasználók – séfek, háziasszonyok – körében végzett hústesztelés is.

A keresztezési kísérleteket országszerte végzik a konzorciumvezető Lab-Nyúl Kft. irányításával. A tyúkfaj esetében újdonság a rántani való (legkorábban 10 hetes korban, 1 kg-os élősúlynál vágott) csirke vizsgálata, mivel ez a termék hungarikum: Nyugaton, ahol hasonló kutatások már folytak, nem ismert.

A munkában a tyúkfajták közül a sárga, a kendermagos és a fogolyszínű magyar tyúk vett részt, illetve a réz- és a bronzpulykát használták. A nyulas kísérletben a magyar óriás szerepelt, míg a halak közül a süllőt, továbbá a kősüllő keresztezéséből született fehér kövesre keresztelt hibridet vonták be a vizsgálatokba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok