Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2024. Május 25. 07:01, szombat | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a Kiskun Expo

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a Kiskun Expo

Kossuth utcai felvonulással, a színpadon ünnepi beszédekkel, emlékplakettek átadásával, a sportcsarnokban szalagátvágással és a 250 szeletes város tortájának megkóstolásával vette kezdetét a Kiskun Expo.

Az Expon megjelenő kiállítók városunk oly becses platán fasora alatt végighaladva, a mazsorettek és a félegyházi fúvósok kíséretében érkeztek meg a sportcsarnok parkolójában felállított színpadhoz május 24-én délután.

A megjelenteket Vargáné Rácz Judit, az ünnepség háziasszonya köszöntötte, külön említve Farkas Sándor parlamenti államtitkár, Mondi Miklós, a MÁV Zrt. pályavasúti igazgatójának, Tóth László állomásfőnök, Csányi József polgármester, Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek, Szabó László, Bugac polgármesterének, Almási Roland, Kunszállás polgármesterének, Fülöpjakab képviseletében megjelent Katona Attila, Tarnóczy László megbízott rendőrkapitány, Leiz Gábor tűzoltóparancsnok nevét, a képviselő-testület megjelent tagjait, a testvérvárosok képviselőit, Szatmári Imre karnagy-zeneszerzőt és Miklya Zsolt írót.

Az esemény nyitányaként Lizik-Varga Katica előadásában városunk himnusza, melyet Szatmári Imre Kiskunfélegyháza 250. évfordulója alkalmából komponált meg, szövegét pedig Miklya Zsolt írta.

Az ünnepi beszédeket megelőzően Vargáné Rácz Judit elmondta, hogy a Kiskun Expo nemcsak Kiskunfélegyháza és környező településeinek, de az itt élő szoros köteléket alkotó kiskun közösségnek is a bemutatkozó kiállítása és találkozási alkalma. Itt nevezetes épületeink, természeti értékeink, neves szülötteink mellett megmutatkoznak kiskun értékeink, hagyománytiszteletünk és az erre épülő gazdasági struktúra, amelyben a mezőgazdaságban tevékenykedők mellett az iparosok, kézművesek, szolgáltatók értékteremtő munkáját és annak eredményeit is bemutatják. 1934-ben is ez volt a cél, amikor megrendezték városunkban az első Félegyházi Napot; megmutatni országnak-világnak egy értékes közösségnek a jövő generációja számára is példamutató tevékenységét, szemléletét, kitartó munkájának eredményeit. 1935-től már nemcsak Félegyháza, hanem a környező települések is bemutatkoztak e rendezvényen, ettől az évtől lett Kiskun Napok a neve.

Csányi József polgármester szívélyesen köszöntötte a megjelenteket, többek között a tizenegy testvérvárosunkból érkező vendégeket, akiket angol nyelven is üdvözölt.
Beszédének folytatásaként a teljesség igénye nélkül említett néhány kiemelkedő kiskunfélegyházi céget, vállalat, akik városunk jó hírét viszik országosan és világszinten is. Visszaemlékezett azokra az időkre, mikor 2014-ben polgármesterré választották és ígérete szerint 500 munkahelyet terveztek teremteni. Örömmel közölte, hogy több mint kétezren tudtak azóta munkát találni itt városunkban.

– Hiszem, hogy a városunkban működő cégek méltóak arra, hogy bemutassuk tevékenységüket és minden félegyházinak – kisgyermeknek és felnőttnek egyaránt - meg kell ismerni a tevékenységet, amit végeznek. A Kiskun Expo főként ennek a bemutatására jött létre, a város, a kultúra mellett, hogy minden kiskunfélegyházi legyen azzal tisztában, hogy a világ egyik legjobb helyén lakunk. Nyugalom van, békesség van, vannak jó rendezvények és nem utolsósorban van munkánk és boldogan élhetünk a családunkkal. Azt hiszem, ennél fontosabb nincs senki számára – zárta beszédét városunk első embere.

A folytatásban Mondi Miklós, a MÁV Zrt. pályavasúti igazgatója osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Elmondta, hogy cégük 2021-ben is már a csatlakozott a rendezvényhez és a vasút 171 éve része a település gazdasági, társadalmi, kulturális és sportéletének.

- Kiskunfélegyháza 1853-ban kapcsolódott be a vasúti közlekedésbe, ekkor nyitották meg a Pest–Félegyháza vonalat és a következő évben már Szegedig is el lehetett jutni. 1899-re nagyot fejlődött a félegyházi vasúti közlekedés: felavatták a Félegyháza–Csongrád, később a Szolnok–Félegyháza, majd kiépítették a síneket Kiskunmajsáig – részletezte beszédében Mondi Miklós, majd a Kiskun Expo ideje alatt elérhető programjaikat ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

Az ünnepi beszédek sorát Farkas Sándor parlamenti államtitkár zárta, aki elmondta, hogy szentesi születésű, ezért érzi úgy, hogy egy kicsit hazajött.

- Mert összeköt bennünket az Alföld, amely nemcsak szívóssá és kitartóvá nevelte fiait és lányait, de a hűséget és a hagyomány szeretetét, tiszteletét is belénk plántálta. A Kiskun Expo lehetőséget teremt, hogy mindannyian rácsodálkozzunk Kiskunfélegyháza és környékbeli kistérségek kiemelkedő értékeire, az ipari és mezőgazdasági cégeink sokaságára, a vállalkozók, kézművesek, őstermelők munkájának sokszínűségére. Az expo lehetőséget ad a civil szervezeteknek a különböző intézményeknek is a bemutatkozásra. Így válik a rendezvény az együttműködés, az értékteremtés és az érték megőrzés ünnepévé – fogalmazott az államtitkár.

A folytatásban Csányi József polgármester emlékplakettet adott át közösségünk elismert tagjainak, akik ebben az évben fennállásuk jelentős évfordulóját ünneplik.

A 20 éves Izgő-Mozgó Kölyökklubnak, amely gyermekközpontú, szabadidős tevékenységei szervezésével a két évtized alatt kiegészítette városunk gyermekeknek szánt rendezvényeit, nagy sikerrel szervezte a nyári gyermektáborokat, foglalkoztató programokat, egyéb szabadidős tevékenységeket. Sajnos idén a klub alapítója, megálmodója Fekete Mária elhunyt, helyette lánya, Kis Virág vette át az elismerést, aki továbbviszi édesanyja örökségét.

Szintén 20 éves jubileumot ünnepel az SZVG Tools Szerszám Kereskedelmi Kft., városunk egyik meghatározó kereskedelmi tevékenységet végző gazdasági társasága, aki eredményes működése mellett fontosnak tartja városunk támogatását is.

A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sportegyesület 15 éve alakult és vesz részt városunk kulturális, hagyományőrző és sportéletében. Az íjászat népszerűsítésén és a versenyek szervezésén túl fontosnak tartják a nemzeti hagyományok ápolását, a hazaszeretetre nevelést, az edzések jó hangulatát, a kellemes közösségi élet kialakítását, az íjászat által kialakult barátságok, kapcsolatok ápolását.

Köszöntötték azokat is, akik a munkájukkal, a városi rendezvények szervezésében vállalt aktív szerepvállalásukkal, odaadó közreműködésükkel támogatják önkormányzatunkat és ezzel Kiskunfélegyházát: Gyenizsei Gábort, az OTP Bank Nyrt. szenior vállalati ügyfélkapcsolati tanácsadóját, Morvai Szilvesztert, az OTP Bank Nyrt. Kiskunfélegyházi Fiók igazgatóját, Tóth Lászlót, a MÁV kiskunfélegyházi állomásfőnökét, Süveges Sándort, a Süveges Kft. ügyvezetőjét, Fekete Krisztinát, a Dél-100 Kft. ügyvezető asszisztensét, Bakó Imrét, a Sirius Food Service Kft. ügyvezetőjét, a Jogging Plus Sportegyesületet és Németh László ügyvezetőt, a Petőfi Sándor Polgárőr Egyesületet: Balla László elnököt és Kertész Zoltánné egyesületi titkárt, valamint Lajos Norbertet, a Nor-Bike Kft. ügyvezetőjét.

Az ünnepség zárásaként a megjelentek Kovács-Csonka Szilvia és lányai Zsófi és Bogi előadásában az „Ez az otthonunk” című dalt hallgathatták meg, majd a sportcsarnok épületében szalagátvágással nyitották meg az expo színhelyét, ahol a kivételes ünnepi alkalomra készített 250 szeletes város tortáját is megkóstolhatták a vendégek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 09:29, hétfő | Helyi

Attila utca, Körpatika előtti szakasza lezárásra kerül

Tisztelt Lakosság! Tisztelt Üzlet-tulajdonosok!

2024. Június 17. 08:36, hétfő | Helyi

Újra 5S nap a Dózsában

A program 2016-ban indult a Magyar AOTS Társaság szervezésében. Ez az 5S Public, ami a Clean Up Japan mintájára jött létre a japán alapítók személyes támogatásával.

2024. Június 16. 08:28, vasárnap | Helyi

A Duna hullámterében erdőlátogatási tilalmat vezettek be

A Duna áradása miatt a Gemenc Zrt. erdőlátogatási tilalmat rendel el a közvetlen életveszély elhárítása érdekében.

2024. Június 16. 08:26, vasárnap | Helyi

Egyhetes országos ellenőrzést tart a rendőrség a utakon

Jövő hétfőtől egyhetes országos akciót tart a rendőrség az utakon, amelynek célja az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyek kiszűrése